۱۰ ماده غذایی که نباید در فریزر نگهداری کنید و دلایل آن
فریزر یکی از ابزارهای مفید برای نگهداری طولانیمدت مواد غذایی است و میتواند به کاهش ضایعات غذایی کمک کند. با این حال، همه مواد غذایی با فرآیند انجماد سازگار نیستند. در واقع، برخی از خوراکیها پس از...
فریزر یکی از ابزارهای مفید برای نگهداری طولانیمدت مواد غذایی است و میتواند به کاهش ضایعات غذایی کمک کند. با این حال، همه مواد غذایی با فرآیند انجماد سازگار نیستند. در واقع، برخی از خوراکیها پس از فریز شدن نه تنها طعم و بافت خود را از دست میدهند، بلکه ممکن است پس از یخزدایی به کلی غیرقابل استفاده شوند. در اینجا به مواد غذایی اشاره خواهیم کرد که بهتر است از فریز کردن آنها پرهیز کنید.
1. سبزیجات و میوه های پرآب
سبزیجات و میوههایی که دارای آب زیادی هستند، هنگام فریز شدن با تغییرات ساختاری روبرو میشوند. انجماد میتواند باعث آسیب به سلولهای بافت آنها شود و در نتیجه پس از یخزدایی، بافت نرم و آبدارشان تغییر کرده و شل و بیحالت میشوند. این مواد غذایی معمولاً پس از یخزدایی ظاهر و طعم خود را از دست میدهند.
- کاهو، کلم برگ، خیار، کرفس: این سبزیجات بهدلیل وجود مقدار زیاد آب در بافتشان پس از انجماد به طور کامل از بین میروند و به شکلی پلاسیده و شل در میآیند.
- هندوانه، طالبی، خربزه: این میوهها بهویژه بهدلیل ساختار آبدار و تردشان پس از فریز شدن، بافتشان را از دست میدهند و به یک ماده پفکی و بیمزه تبدیل میشوند.
- سیبزمینی خام: انجماد سیبزمینی خام باعث میشود که آب داخل آنها کریستالهای یخ بزرگ ایجاد کرده و پس از یخزدایی بافت گچی، شل و گاهی تلخ پیدا کنند.
2. فرآورده های لبنی
لبنیات بهدلیل ترکیب خاص خود با مواد پروتئینی و چربیها، در هنگام فریز شدن ممکن است تغییرات نامطلوبی در بافت و طعم پیدا کنند. این مواد به خصوص در اثر یخزدایی به حالتی دلمهدلمه و جداشده در میآیند که باعث میشود استفاده از آنها دشوار گردد.
- شیر، خامه، ماست ساده: پس از یخزدایی، این محصولات دلمهدلمه شده و بافت یکدست و خامهای خود را از دست میدهند.
- پنیرهای نرم: پنیرهایی مثل پنیر خامهای، پنیر موزارلا تازه، فتا و ریکوتا به هنگام فریز شدن دانهدانه و پودری میشوند.
- پنیرهای سفت: مانند چدار که معمولاً بهتر از پنیرهای نرم فریز میشوند، ولی ممکن است کمی خردتر شوند.
3. تخم مرغ با پوست
تخممرغها بهویژه زمانی که با پوست فریز شوند، بهدلیل انبساط مایع داخلشان در زمان انجماد، پوسته آنها ترک میخورد. این مشکل میتواند باعث وارد شدن باکتریها به داخل تخممرغ شود. همچنین تخممرغهای پخته هم پس از یخزدایی بافت لاستیکی و نامطلوبی پیدا میکنند.
- تخممرغهای خام: اگر تخممرغها با پوست منجمد شوند، پوسته آنها ترک میخورد.
- تخممرغهای پخته: تخممرغهای سفت یا نیمرو پس از یخزدایی به بافتی غیرقابل استفاده تبدیل میشوند.
4. سس های حاوی نشاسته یا تخم مرغ
سسهایی که حاوی نشاسته یا تخممرغ هستند، به دلیل ساختار خاص خود هنگام انجماد بهطور کلی از هم میپاشند و پس از یخزدایی به حالتی جداشده و آبکی تبدیل میشوند.
- سس بشامل و سسهای خامهای: این سسها پس از یخزدایی از هم جدا میشوند و بافت اولیه خود را از دست میدهند.
- سس مایونز: این سس هم بعد از یخزدایی به شکلی جدا شده و غیرقابل استفاده میشود.
5. غذاهای سرخ شده یا ترد
غذاهایی که به صورت سرخشده و ترد آماده شدهاند، هنگام انجماد و یخزدایی بافت و تردی خود را از دست میدهند و به شکلی نرم و بیمزه درمیآیند. رطوبت فریزر بر روی پوشش این غذاها تاثیر منفی میگذارد.
- سیبزمینی سرخکرده: پس از فریز شدن و یخزدایی، پوشش ترد آن به شکلی نرم و شل در میآید.
- مرغ سوخاری: پوشش ترد آن پس از یخزدایی به شدت از بین میرود.
- پیاز سوخاری: مانند دیگر غذاهای سرخشده، پس از یخزدایی تردی و طلایی بودن خود را از دست میدهد.
6. قهوه دانه یا پودر شده
قهوه دانه یا پودر شده در صورتی که در فریزر قرار گیرد، ممکن است طعم و عطر خود را از دست بدهد. رطوبت فریزر میتواند بر روی طعم قهوه تاثیر منفی بگذارد و حتی باعث جذب بوهای نامطبوع دیگر مواد غذایی موجود در فریزر شود.
- قهوه پودر شده: بهتر است در محیطی خنک و تاریک در ظرفی دربسته نگهداری شود تا طعم خود را حفظ کند.
7. کنسروهای بازنشده
هنگامی که یک کنسرو در فریزر قرار میگیرد، مایع داخل آن منبسط شده و ممکن است باعث ترکیدن قوطی شود. البته بعد از باز کردن کنسرو، میتوانید محتوای آن را در ظرف دیگری بریزید و منجمد کنید.
8. گیاهان تازه نرم (سبزی های معطر)
سبزیجاتی مانند جعفری، گشنیز، ریحان و پیازچه که نرم و آبدار هستند، پس از انجماد و یخزدایی به شکلی سیاه و شل درمیآیند. این سبزیها برای حفظ طراوت بهتر است خشک یا در روغن نگهداری شوند.
9. ژله و دسرهای ژلاتینی
ژله و دسرهای ژلاتینی که حاوی ژلاتین هستند، در فرآیند انجماد و یخزدایی ساختار خود را از دست میدهند و به حالت آبکی و غیرمنسجم در میآیند.
10. پاستا و برنج پخته شده (بدون سس)
پاستا و برنج پخته شده، در صورتی که بدون سس منجمد شوند، پس از یخزدایی بیش از حد نرم و خمیری میشوند. بهترین روش برای فریز کردن آنها، قرار دادنشان در سس غلیظ است.
نکات کلیدی برای انجماد موفق
برای حفظ کیفیت و تازگی مواد غذایی در فریزر، باید نکات مهمی را در نظر بگیرید.
- بستهبندی مناسب: استفاده از ظروف یا کیسههای مخصوص فریزر برای جلوگیری از سوختگی فریزر و حفظ کیفیت غذا ضروری است.
- انجماد سریع: سرد کردن سریع غذاها به حفظ طراوت و کیفیت آنها کمک میکند و از ایجاد یخهای بزرگ در بافت مواد غذایی جلوگیری میکند.
نتیجه گیری
فریزر یک ابزار مفید برای نگهداری طولانیمدت مواد غذایی است، اما باید توجه داشته باشیم که همه غذاها بهخوبی در برابر انجماد مقاوم نیستند. برخی مواد غذایی پس از فریز شدن دچار تغییرات منفی در بافت، طعم و ظاهر میشوند که میتواند تجربه مصرف آنها را ناخوشایند کند. بنابراین، آگاهی از مواد غذایی که بهتر است در فریزر قرار نگیرند، به حفظ کیفیت خوراکیها و بهرهمندی بیشتر از آنها کمک میکند. رعایت نکات صحیح برای انجماد مانند بستهبندی مناسب و انجماد سریع، از ایجاد مشکلات اضافی در هنگام یخزدایی جلوگیری میکند و به شما امکان میدهد که از مواد غذایی خود به بهترین نحو استفاده کنید.